perjantai 26. marraskuuta 2010

Riina Pykärin mielikirjat

Syyskuussa 2010 kotitalouden johtava opettaja,ts, Riina Pykäri esitteli omia mielikirjojaan.

Monica Ahlberg: Min mat
Ihastuttavia reseptejä ja erityisesti toimivia menukokonaisuuksia iloisiin juhliin. Ruotsalainen suosittu julkkiskokki on kirjoittanut 15 keittokirjaa. Sain kirjan ruotsalaisilta kotitalousopettajaopiskelijakollegoilta keväällä 2006, kun olin lähdössä vaihto-opiskelun loputtua takaisin Suomeen. Monican reseptejä voi lukea myös hänen blogistaan Alt om mat -lehden nettisivuilla.

Katriina Ranne: Minä, sisareni
Hyvän ystävän, melkein sisareni, esikoisteos, jossa kuvataan neljän sisaruksen kasvutarina. Jännittävää lukea kirjaa, jonka kirjoittajan tuntee todella hyvin. Onneksi ei tarvitse hävetä, sillä tarina kulkee. Kansien välistä voin bongata paloja iltamyöhällä käydyistä teemukipsykologiasessioista, ja tunnistaa kuvia myös omista lapsuuden maisemistani. Kirja on vielä kesken, joten siksi tässä vain kannet.

Erlend Loe: Supernaiivi
Piristävä kirja, jonka innostama olen ostanut kirpputorilta hakka-pelin. Myös eräs kesäinen junamatka taittui ystävän kanssa listoja tehden. Kirjan saa vieläkin hyvälle tuulelle, kun vain ajattelee sen sisältämää maailmankatsomusta.
Maailman runosydän
Kaikki maailman parhaat runot yhdessä kirjassa. Ainakin hyvä perusteos runouden maailmaan, jossa kivana lisänä vähän tietoa kirjoittajista. Samalta runoilijalta on usein muutama runo samassa yhteydessä. Kirjaa voi myös lukea aihealueittain. Melkein sisareni siskon kanssa kävin kirjeenvaihtoa hänen opiskellessaan Ruotsissa ja usein viittasimme tähän kirjaan kirjeen lopussa pelkällä sivunumerolla. Kirjeen luettuani oli hauska etsiä toisen valitsema runo täydentämään ja syventämään kirjeen herättämiä ajatuksia. Samalla opin ehkä tuntemaan myös toista vähän eri tavalla, kun jotain asioita on helpompi käsitellä vertauksin.

Joka tytön runokirja
Myös runokokoelma, mutta pelkästään naisten kirjoittamia runoja. Tämäkin kirja on ollut usein selailun kohteena ja myös mökkilukemisena. Kirjasta on löytynyt hyviä paloja naiseksi kasvamisen eri tilanteisiin.



Barbara Kingsolver: Poisonwood bible
Toronton lentokentän kirjakaupan myyjä suositteli vuonna 2002 ja pidin. Liekö kirjan vahva tarina vaikuttanut, mutta Afrikka vei minut myöhemmin myös tutustumaan lähemmin lähetystyön jälkiin Senegaliin.

Ranskalaisen keittiön salaisuudet
Julia Childin elämästä kertova elokuva (Julia ja Julie 2009) sai etsimään käsiin myös tämän ranskalaisen keittiön klassikkoteoksen. Yksi kirjan toimittajista on amerikkalainen keittotaidon opetuksen legenda Julia Child (1912-2004), joka vuosikymmenien ajan teki muun muassa suosittuja TV-ruokaohjelmia. Hänen ronski tyylinsä ja reseptien kuvaamisen perinpohjaisuus tekevät kirjasta ainutlaatuisen. Ehkä suomentajilla Kyllikki Villalla ja Kirsti Rannikolla on osansa, että kirja toimii kaikessa ”hössötyksestään” huolimatta.

Hoeg, Peter
Lumen taju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti