keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Ulla Tarvaisen mielikirjat

Teatteri-ilmaisun opettaja Ulla Tarvainen

Saatana saapuu Moskovaan, Mihail BulgakovMitähän tästä... On Saatanan hyvä kirja!

Parsifal, Wolfram von EschenbachKaksikymppisen lukijaritarin päihdyttänyt ja päihittänyt elämänmatkakertomus.

Kultainen Malja – Satu uudelta ajalta, E.T.A. HoffmannKirjan hykerryttävän suloinen tolkuttomuus tuo lopulta rauhoittavan sopusoinnun. Mikä parasta, jokaisella lukaisulla sointu helähtää eri sävellajeissa.

Elämmeko unessa /Yrjö KallinenKirja muistuttaa monologin ja tanssi- ja musiikkiteoksen yhdistetyin keinoin toteutetusta teatteri esityksestä jota en nähnyt. Mutta jonka olisin halunnut nähdä. Onneksi kirja on näyttänyt paljon.

Hiljainen tieto, Hannele KoivunenIhanasti huutava paradoksi! Runsaat lainaukset, tekijän pohdinnat ja näistä syntyvä runollisuus yhdessä tieteellisen tarkan viikatteen kanssa tekevät kirjasta käyttöesineen, joka väreiltään sopii erinomaisesti niin mustalle kirjoituspöydälle kotona kuin valkoiselle pöydälle toimistolla.


Kumartuneet tähdet, Maija PentikäinenHelmi äidin kirjahyllyn kätköistä.

Ihmisiä sillalla, Wislawa SzymborskaEttä joku osaa: kirjoittaa niin vähän mutta kertoa kaiken. Itä-Eurooppa kuohui, syntyi teatteriesityksiä Amnestyn kanssa festivaaleille, pamfletteja ja iskulauseita. Sitten joku kertoo kauniisti raadollisuudesta ja rakkaudesta. Pasifistin yllätti runojen koskettavuus ja maalauksellisuus muutamalla vedolla.

Taiteen maailma Mir IskusstvaRakastan katsella taidekirjoja. Istahtaa pitkäksi aikaa kahville neitojen, narrien ja kukka-asetelmien
kanssa tai palavan taivaan alle. Mir iskusstva itsessään on inspiraation lähde.

Eevan tyttäret, Kaari UtrioEipä äiti arvannut (?) kuinka mainion joululahjan antoi lukiolaistytölle. Kuvineen ja kertomuksineen kirja on ravinnut teatteriesityksen suunnittelijaa tai viihdyttänyt kuumeista pedin pohjalla.

Näyttelijän ohjaaminen, Judith WestonElokuva- ja televisionäyttelemisen oppikirja, joka on antaa yhtä paljon myös teatterin tekijälle. Tai istuu erinomaiseti vaikka johtamistaidosta kiinnostuneen käteen.

Mestaritontun seikkailut/Aili SomersaloMesaritonttu on rohkea ja viisas. Edelleen hänen neuvokkuutensa tekee vaikutuksen. ”Mestaritonttu tietää”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti