keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Saija Purhosen Mielikirjat

Poimintoja kirjahyllystäni

Saija Purhonen, kuvataideaineiden johtava opettaja


Mika Waltari, Turms kuolematon
Fiktiivinen todelta tuntuva seikkailu arvoitukselliseen ja salaperäisesti kadonneeseen etruskikulttuuriin. Lukukokemus on jättänyt pitkän kaiun. Usein kun tietty vaihe on elämässäni on päättynyt tai tunnen tarvetta muutokseen, olen huomannut Turmsin tavoin, että taas seitsemän vuotta on kulunut. Kirjan tunnelma yhdistyy mielessäni kiehtovasti ihailemiini etruskien taiteen ekspressivisiin pronssiveistoksiin ja hymyileviin terrakottafiguureihin.

Yrjö Kallinen, Elämmekö unessa
Istuin 11- vuotiaana automme takapenkillä matkan Helsingistä Harvaltaan kuunnellen kun Yrjö Kallinen kertoi etupenkillä jylisevällä äänellä ajatuksiaan. Isä oli hakenut hänet luennoimaan Harjavallan Kansalaisopistoon ja olimme viemässä häntä takaisin Helsinkiin. Myöhemmin lukiessani tätä kirjaa muistui Kallisen ääni
” ihmisen tärkein tehtävä on vastustaa arjen turruttavaa automaatioita. Toimiessaan kuin unessa, automaation ohjaamana, ihminen käyttää vain murto osan aivokapasiteetistaan. Pitää muistaa havahtua, herättää aistejaan – pysyäkseen hereillä, nähdäkseen, kuullakseen, haistaakseen, maistaakseen - voidakseen saada todellista, kokemuksellista tietoa, pystyäkseen toimimaan vuorovaikutteisesti ja nauttiakseen elämästä.”

Chister Kihlman, Ihminen joka järkkyi
Isän joululahja oli aina kirja, jonka innokkaana ahmin joulyönä. Isällä oli aika hyvä vaisto siitä mitä ääntä hän tarjoaa missäkin elämän vaiheessa. Tämä kirja oli voimakas ja voimaannuttavalta tuntuva lukukokemus.

Mikhail Bulgakov, Saatana saapuu Moskovaan
Sanoilla loihdittuja herkullisia mielikuvia ja hirtehistä huumoria, mielikuvituksella seikkailua todellisissa maisemissa.

Johannes Itten, The Art of Colour
Pariisista 1985 ostettu kirja on ollut avain värien maailmaan ja hyvä opetusväline.

Kirja kuvanveistäjä Marino Marinista
Löysin Firenzestä 1990 suuresti ihailemani kuvanveistäjän Marino Marinin museon, joka oli hienosti rakennetu vanhaan San Pancrazio- kirkkoon. Museosta ei silloin ollut tietoja yleisissä turistioppaissa ja yllättäen löydettynä käynti oli huima kokemus, joka säilyy viereisestä taidekirjakaupasta ostamani kirjan kanssa.

Unto Kupiainen, Kohtalon viima
Unto Kupiaisen runot jäivät mieleen isän lausumina.

Aksel Sandemose, Felician häät
Opiskeluaikainen ystäväni Kalervo Palsa luki paljon ja tutustutti minut mm. Aksel Sandemoseen. Kirja on toimi vastalääkkeenä mustasukkaisuuteen.

Richard Bach, Lokki Joonatan
Harjoittelua, epäonnistumisia, opettelua,
tahdonvoimalla kohti vapauttavaa liitoa –
teki vaikutukseni nuoreen taideopiskelijaan.

Heini Köngäs, Hyväntekijä
Löytö kesälomalukemista etsiessäni Akateemisen pokkarihyllystä. Hyvä kuvaus tutuista asioista tutuissa maisemissa - Helsingissä.

Hannu Väisänen, Vanikan palat
Moniaistinen kokemus ja mukaansa vievää kerrontaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti