maanantai 6. helmikuuta 2012

Sari Antikaisen mielikirjat

Helmikuussa saamme tutustuttavaksemme kirjastonhoitaja Sari Antikaisen mielikirjat.

Eduard Uspenski: Fedja-setä, kissa ja koira

Fedja-setään tutustuin pienenä C-kasetteja kuuntelemalla. Ihan kaikkia teoksen tapahtumia en silloin vielä oikein ymmärtänyt enkä aina pysynyt kärryilläkään (tai traktorissa!), mutta Tarmo Mannin raukeava ja naukuva luenta iski hermoon. Nyt isona porukan jutut jo naurattavatkin.

Pirkko Saisio: Elämänmeno
Pirkko Saisio: Pienin yhteinen jaettava
Paavo Rintala: Pojat


Nämä kirjat olen ihan oikeasti lukenut kokonaan kannesta kanteen, vieläpä moneen kertaan. Viisaiden aikuisten kirjoittamia hykerryttäviä ja riipaisevia teoksia lapsuudesta ja lapsista, aikuisten maailmassa ja omissa oloissaan.

Virginia Woolf: Orlando

Orlando syntyy 1500-luvulla ja elää kaksi ensimmäistä vuosisataansa miehisen minänsä ilmentymänä. 1700-luvulla Oralando saa elää naisena siten kuin hänen luonteensa kehittyäkseen edellyttää. Viktoriaanisena aikana valistusajan vapaamielisyys tukahdutetaan, ja Orlando joutuu arvioimaan osaansa uudesta näkökulmasta. Woolfin teos on paitsi hauska fantasia hurjine seikkailuineen ja rakkauksineen myös mainio kulttuurihistoriallinen essee ja freudilainen syväanalyysi ihmisen todellisesta minuudesta.

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä

Proustin suurteoksen suomenkielinen laitos on ilmestynyt kymmenenä niteenä. Teoksen yksi hieno piirre on se, ettei se koskaan lopu kesken, ainakaan minun käsissäni. Olen aloittanut lukemisen usein, edennyt milloin mihinkin saakka, ja kun lukemiseen on tullut tauko, unohtanut, mihin saakka olin päässyt ja unohtanut kaikki menneet tapahtumat, ja niinpä on taas täytynyt aloittaa alusta. Mutta ei se mitään. Proustin maailma ja teoksen tunnelmat ovat niin ihania, että ne kestävät kovankin epäjärjestelmällisen kulutuksen ja tavoitteettoman etenemisen. Kestipä teoksen suomentaminenkin liki neljäkymmentä vuotta.


Herman Lindqvist: Ruotsin historia jääkaudesta tulevaisuuteen

Historiateoksia on mukavaa lueskella. Tämän kirjan pariin palaan usein, kun pitää tarkistaa kaikenlaisia juttuja. Ja aina tulee himo lähteä kuljeskelemaan Turkuun, Tukholmaan, Sigtunaan, Birkaan…

J.R. McNeill & William McNeill: Verkottunut ihmiskunta

Koko ihmiskunnan historia kätevästi yksissä kansissa. Näkökulma on kuitenkin erilainen kuin maailmanhistorian kokonaisesityksissä yleensä: McNeillit ovat luopuneet Eurooppa-keskeisestä lähestymistavasta ja kertovat koko maailman historian verkostojen synnyn ja kehityksen näkökulmasta.

Kielitoimiston oikeinkirjoitusopas
Pierre Bayard: Miten puhua kirjoista joita ei ole lukenut


Ilman näitä kirjoja en voi elää enkä työskennellä. Ovat ne kyllä myös lukukirjoina mieluisia.

Te menitte asumaan meren saareen… Tutkimuksia Valamon luostarista, toimitus: Sari Hirvonen, Hannu Kilpeläinen ja Leena Mäkelä
Hyvän osan valinneet – Lintulan luostari, teksti: nunna Ksenia, nunna Kristoduli ja Kari Kotkavaara, kuvat Petter Martiskainen

Kiinnostavia kirjoituksia Suomen ortodoksisista luostareista ja Petter Martiskaisen kauniita valokuvia Lintulan luostarista. Ortodoksisen kirkon ikiaikaisuus, mystiikka, estetiikka ja tuoksut kiehtovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti