maanantai 2. tammikuuta 2012

Olli Viljasen mielikirjat

Yhteiskunnallisten aineiden johtava opettaja ts. Olli Viljanen ilahduttaa meitä vielä tammikuun 22:een päivään saakka kirjavalinnoillaan.

Anthony de Mello: Havahtuminen
Yhteiskuntakritiikkiä, itämaista mystiikkaa, elämäntaito-oppeja ja iättömiä viisauksia. Tämä Suomessakin valtavaan suosioon noussut pieni kirja, tai luento kirjan muodossa, tiivistää kaiken olennaisen länsimaisesta ahdistuksesta ja itämaisesta filosofiasta.

William Golding: Kärpästen herra
Nobel-palkittu Golding kuvaa miten yhteiskunnan sivistyksen pintakerros halkeilee nuorten haaksirikkoutuessa autiolle saarelle. Golding saa lukijan pelkäämään tuota mystistä, poikien mielissä kummittelevaa Kärpästen herraa.

Eugene Ionesco: Erakko
Eksistentialismin suuntauksesta valitaan yleensä Camus´n Sivullinen tai Sartren Inho ylitse muiden, mutta näytelmäkirjailija Ionescon ainoaksi romaaniksi jäänyt Erakko on vielä jollain tapaa rehellisempi ja mieleenpainuvampi kuvaus ihmisen tilasta. Kertoo 35-vuotiaasta miehestä, joka saa valtavan perinnön ja jättäytyy vapaaherraksi pohtimaan syntyjä syviä.

Stephen King: Hohto
Kirjojen lukemisen aloitin Stephen Kingin tuotannon kautta ja hänen teoksistaan Hohto on edelleenkin pelottavin. Vetosi nuorena poikana kauheuksien kautta, mutta myöhemmällä iällä mielikuvituksellisuuden ja taitavan arkisen kauhun kuvailun kautta.

Cormac McCarthy: The Road
Kaikkien postapokalyptisten selviytymistarinoiden äiti. Kertomus miehestä ja pojasta matkalla halki tuhoutuneen Amerikan. Pelkistetty ja erityisen vaikuttava näinä ilmastonmuutoksen aikoina.

Chuck Palahniuk: Survivor
Chuck Palahniukin kirjoitustyyli yksinään tekee hänen kirjoistaan tutustumisen arvoisia. Palahniukin kirjoja on filmatisoitu, kuten oli tarkoitus tämänkin kirjan kohdalla, kunnes tuli syyskuun 11. ja teos, joka kertoo muun muassa lentokoneen kaappauksesta törmäystarkoituksella, sai jäädä hyllylle.

Dalton Trumbo: Sotilaspoika
Kaikkien pasifistien käsikirja. Ahdistava ja äärimmäisen tehokas sodanvastainen kertomus nuoresta amerikkalaissotilaasta, joka haavoittuu sodassa ja menettää miltei kaiken muun paitsi järkensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti